انواع بیماری های بینی و سینوس
فهرست مطالب
انواع بیماری های بینی و سینوس
امروز قصد داریم با شما در مورد انواع بیماری های بینی و سینوس صحبت کنیم و با هم کسب اطلاعات کنیم. بیماری های بینی و سینوس سالانه باعث بیش از 20 میلیون مراجعه سرپایی در ایران دارد. از بیماری های بینی و سینوس رایج آن می توان به رینیت آلرژیک، زخم بینی و خونریزی بینی اشاره کرد.
یک پزشک گوش و حلق و بینی مناسب می تواند به مدیریت بسیاری از بیماری های بینی و سینوس کمک کند، اگرچه درمان به علت زمینه ای و شدت آن بستگی دارد. برخی از موقعیت ها نیاز به مراقبت های تخصصی توسط متخصص گوش، حلق و بینی (ENT) (متخصص گوش و حلق و بینی)، متخصص آلرژی، یا متخصص ریه دارند.
برای آشنایی با انواع مختلف بیماری های بینی و سینوس بینی و سینوس، علائم، نحوه درمان آنها و موارد دیگر، ادامه مطلب را بخوانید.
5 نوع مهم بیماری های بینی و سینوس
انواع مختلفی از بیماری های بینی و سینوس وجود دارد. شما ممکن است آن بیماری ها را بر اساس ساختارهای آسیب دیده یا علائم آنها گروه بندی کنید. به عنوان مثال، یکی از شایع ترین بیماری های بینی و سینوس، سینوزیت است که التهاب فضاهای گونه، پیشانی و بینی (سینوس ها) است.
راه دیگر برای توصیف بیماری های بینی و سینوس، مدت زمان آنهاست. برخی از بیماری های بینی و سینوس کوتاه مدت (حاد) هستند، مانند یک مورد سینوزیت که پس از سرماخوردگی ایجاد می شود. سایر بیماری های بینی و سینوس طولانی مدت (مزمن) هستند
1. آلرژی
افراد مبتلا به آلرژی ممکن است هنگام تنفس چیزی که به آن حساسیت دارند، سرفه، آبریزش چشم و عطسه کنند. آلرژن های رایج عبارتند از شوره حیوانات، گرد و غبار و گرده. آلرژی گاهی اوقات به عنوان تب یونجه یا آلرژی فصلی شناخته می شود اگر گرده علت آن باشد.
علائم آلرژی عبارتند از:
گرفتگی گوش
حلقه های تیره و پف زیر چشم
خستگی
سردرد
تحریک پذیری
خارش چشم، بینی، دهان، پوست و گلو
آبریزش یا گرفتگی بینی
گلو درد
مشکل در بوییدن
2. انحراف بینی
حفره های بینی معمولاً از نظر اندازه برابر هستند. در مقابل، اگر سپتوم، یا استخوان و غضروف جداکننده هر حفره بینی، خارج از حالت مرکزی خود باشد، سپتوم انحرافی یا انحراف بینی رخ می دهد.
انحراف بینی می تواند به تعدادی از علائم منجر شود، مانند:
عفونت های مکرر سینوسی
تنفس پر سر و صدا (در نوزادان و کودکان خردسال)
خونریزی بینی
تنفس دهانی
مشکل در تنفس از طریق یک یا هر دو طرف بینی
3. پولیپ بینی
پولیپ بینی رشد سلولهای غیرسرطانی (خوش خیم) بافت در مجرای بینی یا سینوس ها هستند. توده ها ممکن است علائمی ایجاد نکنند مگر اینکه بزرگ باشند و مجاری بینی شما را مسدود کنند. ممکن است اغلب دچار عفونت های سینوسی شده باشید یا احساس کنید که سرتان سرد شده است.
پولیپ بینی ممکن است علائمی مانند:
احساس می کنید در بینی شما انسداد وجود دارد.
سردرد
از دست دادن بویایی یا چشایی
درد
آبریزش یا گرفتگی بینی
عطسه کردن
خرناس
بیشتر بدانید: بهترین جراح بینی در تهران
4. خون دماغ شدن
اصطلاح پزشکی برای خونریزی بینی اپیستاکسی است. تنها علامت خون دماغ قدامی، شایع ترین نوع، معمولاً خونریزی از یک سوراخ بینی است. خونریزی ممکن است نتیجه یک بیماری، مصرف دارو، یا ضربه به بینی باشد یا خود به خود باشد.
خونریزی قدامی بینی معمولاً جدی نیست و در کودکان و بزرگسالان بیشتر شایع است.
خونریزی پشت بینی و پایین گلو است. این نوع از عروق خونی بزرگ در پشت بینی، نزدیک گلو شروع می شود. خونریزی بینی خلفی می تواند شدید باشد و اگر خونریزی متوقف نشود فوراً به مراقبت پزشکی نیاز دارد.
5. سینوزیت
این التهاب سینوس های شماست. سینوزیت حاد، که اغلب نتیجه سرماخوردگی است، معمولاً چهار هفته یا کمتر طول می کشد. اگر علائم شما برای سه ماه یا بیشتر باقی بماند، ممکن است به سینوزیت مزمن مبتلا شوید. سینوزیت تحت حاد شامل علائمی است که یک تا سه ماه طول می کشد
سینوزیت ممکن است علائمی مانند موارد زیر ایجاد کند:
بوی بد دهان
سرفه ای که در شب تشدید می شود
تخلیه پشت گلو (چکیدن پس از بینی)
خستگی یا احساس بیماری عمومی (بیحالی)
تب
از دست دادن بویایی
درد، حساسیت و تورم پشت گونهها، چشمها، پیشانی و بینی
آبریزش یا گرفتگی بینی
گلو درد
دندان درد
علل بیماری های بینی و سینوس
بینی و سینوسها معمولاً از شما در برابر میکروبها و سایر عوامل تحریککننده محافظت میکنند. سینوس های شما فضاهای توخالی در داخل صورت و جمجمه شما هستند که مخاط ایجاد می کنند. مخاط بینی شما را مرطوب نگه می دارد و میکروب ها و سایر ذرات کوچک را قبل از اینکه بتوانند به ریه های شما راه پیدا کنند به دام می اندازد.
دو راه در بینی شما وجود دارد که توسط تیغ بینی که نواری از استخوان و غضروف است از هم جدا می شوند. حفره بینی، یک فضای خالی، پشت بینی شما قرار می گیرد. هوا از طریق حفره بینی جریان می یابد. غشاهای ترشح کننده مخاط، که هوای تنفسی را مرطوب و گرم می کنند، حفره بینی را می پوشانند.
دلایل مختلفی وجود دارد که چرا ممکن است مشکل بینی یا سینوس داشته باشید. علل و عوامل خطر اغلب به مشکل اساسی بستگی دارد.
آلرژی
گرده گل یکی از شایع ترین علل آلرژی است. گرده ممکن است از گل ها، علف ها، ابروسیا و درختان باشد. ممکن است علائم آلرژی را فقط در پاسخ به برخی گیاهان ایجاد کنید. آب و هوا معمولاً بر مقدار گرده موجود در هوا تأثیر می گذارد. محیط های گرم، خشک و بادخیز نسبت به مکان های خنک، مرطوب و بارانی، گرده بیشتری در هوا دارند.
سایر آلرژن ها عبارتند از:
شوره حیوانات
غذا
گرد و خاک
قالب
بدن شما در پاسخ به یک آلرژن مواد شیمیایی (هیستامین) آزاد می کند. افزایش این مواد شیمیایی باعث ایجاد علائم آلرژی می شود آلرژی معمولا در خانواده ها ایجاد می شود. به عنوان مثال، اگر فردی در خانواده شما همین حساسیت را داشته باشد، احتمال دارد به گرده گل آلرژی داشته باشید.
انحراف بینی
برخی از افراد با انحراف تیغه بینی متولد می شوند. برخی دیگر به مرور زمان دچار انحراف تیغه بینی می شوند که گاهی در نتیجه تروما یا آسیب بینی است
پولیپ بینی
دقیقاً مشخص نیست که چه چیزی باعث پولیپ بینی می شود. با این حال، هر چیزی که حفره بینی را تحریک یا ملتهب کند – مانند آلرژی، آسم یا عفونت – ممکن است باعث ایجاد این رشد پولیپ شود.
سایر عوامل خطر برای پولیپ بینی عبارتند از:
آلرژی
سینوزیت مزمن
فیبروز کیستیک، که باعث ایجاد مخاط غلیظ در قسمتهای بدن مانند روده و ریه میشود.
حساسیت به آسپرین
بیشتر بدانید: بهترین جراح بینی فانتزی در تهران
خونریزی بینی
برخی از بیماری های بینی و سینوس مانند اختلالات خونریزی، فشار خون بالا یا تومورها ممکن است باعث خونریزی مکرر بینی شوند. اگر اغلب دچار خونریزی بینی می شوید، رقیق کننده های خون نیز ممکن است مقصر باشند.
خطر خونریزی بینی شما افزایش می یابد اگر:
در معرض هوای بسیار سرد یا خشک هستند.
بینی خود را خیلی محکم بگیرید.
تحریک ناشی از آلرژی ، سرماخوردگی، عطسه یا سایر بیماری های بینی و سینوس
ضربه به بینی داشته باشید.
داشتن ناهنجاری های ساختاری در بینی (مانند انحراف تیغه بینی و پولیپ بینی)
مواد محرک شیمیایی یا داروهای خاصی را مصرف کنید.
سینوزیت
ویروس ها معمولاً سینوس های شما را ملتهب می کنند. برای مثال، ممکن است پس از بهبودی از سرماخوردگی دچار سینوزیت شوید. باکتری ها و قارچ ها گاهی باعث تورم سینوس های شما می شوند.
سایر عوامل عبارتند از:
سیستم ایمنی ضعیف
آلرژی
تغییرات ارتفاع (به عنوان مثال، هنگام پرواز و غواصی)
فیبروز سیستیک
داشتن فرزندان خردسال که به مهد کودک می روند.
آدنوئیدهای بزرگ یا بافت هایی که بین پشت بینی و گلو قرار دارند
سیگار کشیدن یا قرار گرفتن در معرض دود سیگار
ناهنجاری های ساختاری در بینی (مانند انحراف تیغه بینی و پولیپ بینی)
تشخیص بیماری های بینی و سینوس
پزشک شما بیماری های بینی و سینوس را بر اساس علائم شما تشخیص می دهند. آنها احتمالاً با استفاده از معاینه فیزیکی، تصویربرداری و سایر آزمایشهای تشخیصی سایر شرایط سلامتی را انجام بدهند.
برخی از آزمایشهای تشخیص بیماری های بینی و سینوس که ممکن است پزشک از آنها استفاده کند عبارتند از:
تست آلرژی: پزشکان معمولاً از آزمایش های پوستی استفاده می کنند تا ببینند چه آلرژن هایی باعث علائم آلرژی شما می شوند.
تست عملکرد مژگانی: این آزمایش بررسی میکند که مژکها چقدر میکروبها و زبالهها را از مجاری هوایی شما پاک میکنند.
شمارش واحد خون (CBC): این آزمایش خون ممکن است آلرژی را تشخیص دهد یا علت خونریزی بینی را مشخص کند.
سی تی اسکن: این تست تصویربرداری ساختار بینی و سینوس های شما را بررسی می کند. یک پزشک همچنین ممکن است از سی تی اسکن برای بررسی سینوس های شما برای پولیپ بینی استفاده کند.
تست IgE RAST: این یک آزمایش خون است که آنتی بادی هایی را که بدن شما در واکنش به یک آلرژن آزاد می کند، بررسی می کند.
MRI: این آزمایش تصویربرداری سینوس های شما را از نظر عفونت قارچی یا تومور بررسی می کند.
آندوسکوپی بینی: پزشک یک لوله انعطاف پذیر با یک دوربین در انتهای آن (اندوسکوپ) وارد می کند تا داخل بینی شما را ببیند. آنها ممکن است یک قطعه کوچک از بافت را برای تجزیه و تحلیل بردارند.
زمان ترومبوپلاستین جزئی (PTT): مدت زمان لخته شدن خون شما را اندازه گیری می کند
زمان پروترومبین (PT): زمان لخته شدن پلاسما را نشان می دهد
غربالگری سم شناسی: این روش مصرف مواد را بررسی می کند که ممکن است باعث خونریزی بینی شود.
درمان بیماری های بینی و سینوس
هیچ درمان واحدی برای بیماری های بینی و سینوس وجود ندارد. درمان معمولاً به تشخیص شما و شدت علائم شما بستگی دارد. برخی از بیماری ها به کمی بیشتر از خودمراقبتی نیاز دارند، در حالی که برخی دیگر ممکن است به دارو یا جراحی نیاز داشته باشند.
آلرژی
شما معمولاً می توانید آلرژی را با محدود کردن قرار گرفتن در معرض آلرژن ها درمان کنید. پزشک همچنین ممکن است یک داروی ضد حساسیت را برای کاهش علائم آلرژی توصیه کند. داروها معمولاً شامل آنتی هیستامین ها، ضد احتقان ها و استروئیدها هستند. برخی از داروها به صورت مایع، اسپری بینی یا قرص در دسترس هستند
درمان ها عبارتند از:
واکسن های آلرژی یا قرص های زیرزبانی: به بدن شما کمک می کند تا در برابر گرده ها مقاومت کند.
کرومولین سدیم (اسپری بینی): واکنش آلرژیک را متوقف می کند.
قطره چشم: خارش و آبریزش چشم را تسکین می دهد
مهارکننده های لوکوترین: لکوترین ها یا مواد شیمیایی که بدن شما در واکنش به آلرژن ها تولید می کند را مسدود می کند.
بیشتر بدانید: بهترین جراح بینی طبیعی در تهران
انحراف بینی
اگر مشکل تنفسی، عفونت های مکرر یا علائم دیگر دارید، ممکن است پزشک آنتی هیستامین، ضدگرفتگی یا اسپری بینی تجویز کند. این داروها به باز کردن مجرای بینی شما کمک می کنند. اگر این داروها تسکین ندهند ممکن است به جراحی (سپتوپلاستی) نیاز داشته باشید
پولیپ بینی
درمان معمولاً با اقدامات غیرتهاجمی مانند مایعات استروئیدی، قرصها یا اسپریها برای کوچک کردن پولیپ بینی آغاز میشود. داروهای آلرژی ممکن است از پولیپ بینی جلوگیری کنند و آنتی بیوتیک ها به درمان سینوزیت ناشی از عفونت باکتریایی کمک می کنند. یک پزشک ممکن است جراحی را برای برداشتن ضایعات توصیه کند در صورتی که این کار موثر نباشد
خونریزی بینی
اکثر خونریزی های بینی شدید نیستند. معمولاً میتوانید با اعمال فشار به سوراخهای بینی به مدت حداقل 10 دقیقه، خونریزی بینی را متوقف کنید. مطمئن شوید که به جلو خم شدهاید تا خون را قورت ندهید. فشار دادن آرام کمپرس سرد روی پل بینی ممکن است کمک کننده باشد.
در صورت خونریزی به پزشک مراجعه کنید:
اغلب بدون علت اتفاق می افتد.
بیش از 20 دقیقه طول می کشد.
هنگام مصرف داروهای رقیق کننده خون رخ می دهد.
نتایج حاصل از شکستگی بینی یا آسیب سر است.
پزشک ممکن است خونریزی های جدی بینی را با قرار دادن گاز یا بالون بادی در سوراخ های بینی شما درمان کند. آن دستگاهها به رگ خونریزیدهنده فشار وارد میکنند. ممکن است نیاز به انجام روشی برای بستن رگ باشد.
سینوزیت
شما معمولاً برای درمان سینوزیت حاد نیازی به آنتی بیوتیک ندارید زیرا یک ویروس معمولاً مقصر است. آنتی بیوتیک ها فقط عفونت های باکتریایی را درمان می کنند.
در عوض، برخی از داروهایی که به درمان سینوزیت کمک می کنند عبارتند از:
آنتی هیستامین ها: اگر آلرژی علت عفونت شما باشد، ممکن است پزشک آنتی هیستامین تجویز کند.
داروهای ضد گرفتگی: اینها به کاهش احتقان کمک می کنند، اما با احتیاط از آنها استفاده کنید. مصرف داروهای ضد احتقان برای بیش از چند روز ممکن است باعث “احتقان برگشتی” شود که علائم را بدتر می کند.
مسکنهای درد: مسکنهای OTC مانند ادویل (ایبوپروفن) یا تیلنول (استامینوفن) را برای کاهش درد و حساسیت مصرف کنید. درمان سینوزیت مزمن به عوامل مختلفی مانند علائم و علت اصلی بستگی دارد، اما معمولاً شامل داروها می شود. به عنوان مثال، تزریقهای استروئیدی، اسپریهای بینی و قرصها به کاهش تورم کمک میکنند. اگر دارو نتواند تسکین دهد، ممکن است جراحی سینوس ضروری باشد.
جلوگیری از بیماری های بینی و سینوس
همیشه نمی توانید از بیماری های بینی و سینوس پیشگیری کنید. با این حال، اقداماتی وجود دارد که می توانید انجام دهید که به کاهش خطر کمک می کند.
در اینجا چند راه برای جلوگیری از بیماری های بینی و سینوس شایع وجود دارد:
یک واکسن آنفولانزای سالانه بزنید.
مجاری بینی خود را با محلول نمکی شستشو دهید یا از اسپری بینی استفاده کنید.
استرس را کاهش دهید.
آب زیاد بنوشید.
سیگار را ترک کنید یا استفاده نکنید.
برای مرطوب نگه داشتن هوای خانه از یک مرطوب کننده استفاده کنید.
مرتب دست های خود را با آب و صابون بشویید.
عوارض بیماری های بینی و سینوس
بیماری های بینی و سینوس معمولا در خانه با درمان بهتر می شوند. عوارض معمولاً رخ نمی دهد.
اگرچه نادر است، برخی از عوارض ممکن است رخ دهد عبارتنداز:
آبسه: تجمع چرک که ملتهب و متورم می شود
مننژیت: عفونت غشاهایی که از مغز و نخاع محافظت می کنند
خونریزی بینی: شدید شدن ممکن است با انحراف تیغه بینی و پولیپ بینی اتفاق بیفتد.
سلولیت اربیتال: عفونت پوستی در نزدیکی چشم که ممکن است همراه با سینوزیت رخ دهد.
استئومیلیت: عفونت استخوانی که ممکن است در اثر سینوزیت ایجاد شود.
اختلالات خواب: ممکن است با تنفس دهانی به دلیل انحراف سپتوم بدتر شود.
بیشتر بدانید: بهترین جراح بینی گوشتی در تهران